"Meer lef gewenst: aan de slag met problemen in de hulp aan jeugd"

Adviezen - 05 december 2017

Delen:

Op 28 november overhandigde de Sociale Raad Tilburg tijdens een lunchsessie het advies over problemen in de hulp aan jeugd aan wethouder Marcelle Hendrickx. Het belangrijkste advies: Regel een korte oplossingsroute waar kinderen en gezinnen die vastlopen gebruik van kunnen maken. Hier leest u een sfeerimpressie van de lunchsessie die de Sociale Raad Tilburg organiseerde. Onderaan vindt u de link naar het advies.

Met zo’n 50 mensen zijn we te gast bij school voor Speciaal onderwijs De Bodde. Mensen vanuit allerlei geledingen op het vlak van jeugd waren aanwezig: ouders, participatie- en sociale raden, belangenorganisaties, wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren, organisaties in jongerenwerk, onderwijs en zorg.

We zijn op de eerste plaats dankbaar dat wij de bijeenkomst bij en vooral samen met De Bodde hebben mogen organiseren. Wat was het leuk om op deze school te zijn: innemende leerlingen die gasten rondleidden en de lunch, koffie en thee serveerden. En wat een gedreven leerkrachten en ondersteunend personeel!

We hebben bereikt wat we wilden bereiken: een stem geven aan gezinnen die tussen wal en schip vallen in hun zoektocht naar jeugdzorg. Lang wachten (los van wachtlijsten e.d.), je hulpeloos en niet geholpen voelen, van het kastje naar de muur worden gestuurd. Al dat soort dingen. De organisaties kennen de ‘casussen’ wel, en doen daar hun best voor. Maar er zijn er zoveel meer. En deze mensen weten niet waar ze heen kunnen als ‘het systeem’ faalt. Ze zitten met hun handen in het haar. Daarom ons belangrijkste advies:

Regel een korte oplossingsroute voor kinderen en gezinnen die vastlopen

Met een oplossingsroute bedoelen we een korte route naar een oplossing, zodat er in uitzonderlijke gevallen los van bestaande regels, procedures en structuren anders kan worden besloten en naar een oplossing kan worden gewerkt. De oplossingsroute gaat verder dan de maatwerkroute, die sinds de zomer van 2017 in werking ging. De route moet namelijk los van de Toegang (kunnen) lopen en toegankelijk voor burgers zijn.

Het Platform Belangenbehartiging Cliënten Jeugdzorg Regio Midden-Brabant gaf een reactie op het advies van de Sociale Raad Tilburg. Het platform vormt een vertegenwoordiging van cliëntenraden van diverse jeugdzorgorganisaties. Ook het platform ondersteunt de adviezen rondom jeugd van de Sociale Raad Tilburg.

We zijn blij dat we op één lijn met de wethouder liggen: “We zitten allemaal aan dezelfde kant van de tafel als het om jeugd gaat…. Het is fijn dat er een kritische actieve denktank is zoals de Sociale Raad Tilburg. Iemand zei tegen mij: vind je dat niet vervelend als je in de krant leest dat er een kritisch rapport is geschreven over hoe de jeugdhulp beter kan? Dan zeg ik: Nee, dat vind ik juist heel fijn, want wij vinden ook dat het beter kan.” Aldus Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd van de gemeente Tilburg. Als Sociale Raad willen we ons daar graag samen met de wethouder en andere betrokkenen voor blijven inzetten.

Download het advies Meer Lef gewenst hier.