Nieuwsbrief 7 - Een inwoner aan het woord: Evelyne Klerx, coördinator van kringloopboetiek Tante Pollewop

Berichten Netwerk - 22 mei 2017

Delen:

Tante Pollewop (Evelyne midden op foto).

Evelyne Klerx, coördinator Tante Pollewop: ‘Mensen worden blij van leuke kleding voor weinig geld’


Het begon zonder idealen: restanten kleding die na de Tilburgse MeiMarkt waren overgebleven verkopen. Nu heeft Evelyne Klerx haar winkel in de Molenstraat. Alle Tilburgers kunnen daar terecht om zich modieus te kleden voor een paar euro. Daarnaast worden onder Tilburgse gezinnen die in armoede leven cadeaubonnen uitgedeeld. Daarmee slaat ze twee vliegen in een klap: hergebruik van goede kleding en de medemens helpen. ‘Het raakt me als een moeder hier in paniek binnenkomt omdat ze geen verjaardagscadeau voor haar kind kan kopen’.

Wat is je betrokkenheid bij het sociaal domein?

‘Het is nooit mijn bewuste keuze geweest om mensen te helpen. Met de bedoeling om kleding in te zamelen voor de stichting van mijn ouders startte ik een tijdelijke actie in de buurt. Hun stichting Elimu Mount Elgon ondersteunt onderwijsprojecten in Kenia. Echter de kleding bleef maar binnen komen. Toen zijn we Tante Pollewop begonnen aan de Besterdring.

Een kringloopwinkel link ik niet aan mensen in armoede. Kringloop is een manier van leven: hergebruik, duurzaamheid en verspilling tegen gaan.’

Inmiddels bestaat de winkel van Evelyne tien jaar. In die periode veranderde er veel. Er werken inmiddels 40 vrouwelijke vrijwilligers. En sinds zeven jaar is er het project van de waardebonnen om Tilburgers met een laag inkomen te kleden. Daarvoor werkt het samen met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties in Tilburg. Medio maart is de winkel verhuisd naar een ruimer en eigentijdser pand aan de Molenstraat 47.

De reden voor de vestiging in de grotere winkelruimte is dat ‘steeds meer mensen Tante Pollewop weten te vinden’, meldde Tilburg.com. Kun je daaruit de conclusie trekken dat armoede onder Tilburgers is toegenomen?

‘Nee, dat idee heb ik niet. We hebben er meer klanten bij gekregen omdat het taboe op ‘kringlopen’ is opgeheven.’

Hoe is het idee van de waardebonnen ontstaan?

‘Het idee is van mijn vader. Hij diende het via MooiZoGoedZo in bij de Tilburgse stichting Vivant die een prijsvraag uitschreef om arme kinderen in Tilburg te helpen. Tien jaar geleden ontvingen wij zo ons eerste bedrag, 1.500 euro voor de kledingbonnen.’

Hoe financieren jullie de waardebonnen?

‘Wij ontvangen donaties van bedrijven uit Tilburg, van onder meer de Rabobank, de Zusters van Liefde, het Boekenschop, het AdvocatenCollectief, de Johan Stekelenburg Stichting en ook van diverse serviceclubs. De Ladies Circle bracht via een dansfeest eens 10.000 euro bijeen. Verder krijgen we subsidie van de gemeente Tilburg. De financiering van dit project komt dus voornamelijk van Tilburgse bedrijven en is er voor Tilburgse kinderen.’

De kringloopboetiek van Evelyne is een activiteit van de Tilburgse Stichting Elimu Mount Elgon die sinds 2002 onderwijs in Kenia steunt. De stichting is het project van Evelyne’s ouders Ank en Ad Waijers. Evelyne is verantwoordelijk voor en coördinator van de tweede handskledingzaak. In september vorig jaar heeft ze haar baan opgezegd, om zich volledig vrij te maken voor het werk voor de winkel en het begeleiden van de vrijwilligers die er werken. Dit zijn allemaal vrouwen. Door de toegekende driejarige subsidie van de gemeente uit het potje ‘Een wereld te winnen’ werd het mogelijk om voor haar een betaalde functie te creëren.

Van de donaties kunnen Stichting Elimu Mount Elgon en Tante Pollewop de waardebonnen voor kleding uitzetten bij organisaties zoals Pater Poels, de Tilburgse Voedselbank, Stichting Leergeld, het IMW, Pleegzorg en vele anderen. Alle organisaties in de stad die met armoede bezig zijn, kunnen de bonnen bij de stichting ‘Elimu’ en de winkel aanvragen. Mensen met een laag inkomen en die dit nodig hebben, ontvangen de waardebonnen om zo hier kleding te kunnen kopen. Alleen kinder- en dameskleding zit in het assortiment. ‘Ze kunnen zich voor die bonnen van top tot teen bij ons kleden’, vertelt Evelyne. Elke bon is 7,50 euro waard, daarvan kun je twee tot drie stuks kleding en schoenen kopen. Zo zijn er door Evelyne’s project 1.580 kinderen van gezinnen aangekleed het afgelopen jaar.

Evelyne en haar vader Ad Waijers weten hoe ze van één euro, twee euro kunnen maken. Ze doen twee dingen voor het geld. Van het binnengekomen geld van de kledingverkoop steunt Tante de onderwijsprojecten in Kenia en van de donaties door Tilburgse bedrijven en particulieren kan Tante kledingbonnen verstrekken aan Tilburgse gezinnen met een laag inkomen.

‘Naast die hulp in Tilburg maken we ook in Kenia het verschil.’ Al het geld dat overblijft wordt in zijn geheel in de kas gestort van Elimu Mount Elgon. De stichting ondersteunt daarmee de omvangrijke onderwijsprojecten van de Nederlandse ontwikkelingsarts dr. Bea Andersen-Schipper die in Kenia woont en werkt.

Tante Pollewop ontving begin dit jaar de Gouwe Peerke 2016 en het geldbedrag van 1.000 euro voor het ‘tegengaan van kledingverspilling en het ondersteunen van arme Tilburgers met kledingbonnen’. De prijs is vernoemd naar de uit Tilburg afkomstige missiepater Peerke Donders. ‘Dit geldbedrag kende de jury toe omdat wij al tien jaar het mes aan twee kanten laten snijden door hulp in Kenia en hulp in Tilburg’.

Wat is de meerwaarde van het bonnenproject voor Tilburg?

‘Het is voor Tilburgers die in armoede leven vaak de enige winkel waar ze met onze cadeaubonnen kleding kunnen kopen die ze leuk vinden. Wij hebben goede, actuele en (merk)kleding in de rekken hangen in een frisse winkel. Mensen worden hier blij.

Verder behandelen we de mensen die met de waardebonnen betalen niet anders dan andere klanten. Zij voelen zich hier geen uitzondering. Ze hoeven geen papieren te laten zien om aan te tonen dat ze onder een bepaalde armoedegrens leven en daarom gratis mogen winkelen. Andere klanten hoeven daar ook niks van te merken. Terwijl in sommige kringloopwinkels speciale openingstijden zijn voor Tilburgers met weinig geld.

We hebben een hoog service niveau: mensen kunnen kleding omruilen, zoals in een gewone boetiek. Bovendien verkopen we slechts één product: kleding. Daar zijn wij goed in.’

Wat maakt dat jij je het lot van mensen in armoede aantrekt?

‘Het heeft toch met je empathisch vermogen en je opvoeding te maken dat je begaan bent met anderen mensen. Ik ben geen Moeder Theresa, maar toen hier een vrouw huilend binnenkwam omdat zij geen cadeau voor haar kindje kon betalen, raakte me dat. Ik heb een kinderboek gegeven voor haar dochter, waar ze heel blij mee was’.

Wat is het verschil tussen het hebben van weinig geld of het kennen van armoede?

‘Armoede is dat je in paniek raakt omdat je geen sinterklaascadeau kunt kopen voor je kind. Of dat je dubt of je van de laatste centen van je kledingbon een panty of een T-shirt voor je dochter aanschaft. Dat vind ik schokkend. Of dat je voor een paar centen pingelt aan de kassa. Of dat je van de resterende twintig cent van je kledingbon een tegoedbon vraagt. Ongelofelijk.

Weinig geld hebben, dat kent iedereen wel. Bijvoorbeeld dat je lege flessen bij de supermarkt moet inleveren om de week door te komen, wetende dat je salaris er snel aan komt.’

Wat gaat er goed in Tilburg als het om armoedebestrijding gaat?

‘De lijntjes tussen de organisaties zijn heel kort. Dat is kenmerkend voor Tilburg. Door de goede contacten tussen de organisaties kun je in een mum van tijd iets regelen. Onlangs belde mevrouw Poels (van Pater Poels, red.) of wij pyjama’s voor een gezin konden leveren voor een Sinterklaasactie. Dezelfde dag nog brachten we die. En laatst gaf een organisatie kleine knuffels aan ons weg om uit te delen tijdens de opening van het nieuwe winkelpand.’

Maar ook buiten de stadsgrenzen heeft Tante Pollewop sympathisanten. Een dame uit Breda schonk Evelyne Klerx kort geleden een partij trouwjurken. Voortaan kunnen trouwlustige dames er terecht voor een jurk voor de belangrijkste dag uit hun leven. De jurken zijn te huur. Er is een speciale ruimte voor ingericht in het nieuwe pand.

Hoe kom je aan de naam Tante Pollewop?

‘De naam is bij mensen bekend door de boeken van Godfried Bomans. Ik dacht aan deze naam omdat moeders hun dochters vaak zo noemen. Het klinkt lief en warm. De naam maakt dat mensen denken dat we alleen kinderkleding verkopen. Dat is jammer want we richten ons wel degelijk ook op dames.’

Kringloopboetiek Tante Pollewop (kinder- en dameskleding)

adres: Molenstraat 47, Tilburg

e-mail: pollewoptilburg@gmail.com

website: www.tantepollewop.org

website: www.elimumountelgon.nl

Openingstijden: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag van 9.00 - 17.00 uur

Op maandag is Tante Pollewop gesloten.