Nieuws

SRT-Lezing over burgerparticipatie in de krant

04 april 2019

Brabants Dagblad heeft donderdag 4 april 2019 aandacht besteed aan de SRT-Lezing: ‘Dillema’s tussen droom en daad’, die morgen, 5 april van 14.00-17.30 uur plaatsvindt, locatie: LOFT, Ringbaan Oost, 8-17, Tilburg.

Lees hier het hele artikel.

SRT-Lezing: filmpje en werktafels

21 maart 2019

We hebben u al eerder verteld over de lezing die we op vrijdagmiddag 5 april 2019 houden: ‘Burgerparticipatie. Dilemma’s tussen droom en daad’.

- U kunt hier het filmpje over de lezing bekijken.- Werktafels.

Na de lezing praten we in werktafels verder over dilemma’s en kansen in de gemeente Tilburg. Daar komen een aantal vraagstukken aan de orde. Vergroot burgerparticipatie sociale ongelijkheid of juist niet?  Hoe kan burgerparticipatie bijdragen aan vermindering van armoedeproblematiek? Gaan gemeentelijke politiek en burgerparticipatie goed samen? Jouw mening en ervaring horen we graag.


Tot ziens op 5 april a.s.


Aanmelden voor de lezing en werktafels via: mail@socialeraadtilburg.nl


Meer informatie via: www.socialeraadtilburg.nl

SRT-Lezing Burgerparticipatie Enquête

20 maart 2019

SRT-lezing 2019: Burgerparticipatie. Dillema’s tussen droom en daad.


Steeds meer Tilburgers praten mee over plannen en besluiten van de gemeente. Ze denken mee over oplossingen voor parkeerproblemen in hun wijk of over armoede. Soms praten mensen niet alleen mee, maar organiseren ze zelf schoonmaakacties in de straat of beheren ze een buurtcentrum. Dit noemen we burgerparticipatie.


Doe jij dat ook of juist niet? Hoe gaat dat in Tilburg? Dit willen we graag van jou en andere Tilburgers weten. Daarom hebben we deze vragenlijst gemaakt. Klik op link, vul de korte enquête in en vertel ons wat jij weet en vindt van burgerparticipatie.


Je kunt tot en met zondag 24 maart 2019 (23.59 uur) de vragenlijst invullen.

Lees meer

SRT-lezing 2019 met werktafels - Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad

20 maart 2019

De Sociale Raad Tilburg (SRT) organiseert op 5 april 2019 voor de tweede keer een lezing. Dit jaar getiteld 'Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad’. Alex Brenninkmeijer, voormalig Nationaal Ombudsman en momenteel lid van de Europese Rekenkamer deelt zijn inzichten hierover. Volgens hem moet een ‘democratie van burgers’ die past bij deze tijd opnieuw vorm krijgen. Inwoners van Tilburger, Berkel-Enschot en Udenhout worden uitgenodigd om daarover in gesprek te gaan. Thijs van Mierlo reageert vanuit de landelijke praktijk, Marcelle Hendrickx doet dit met het oog op Tilburg. Meer informatie vindt u hier: https://socialeraadtilburg.nl/...


Inschrijven SRT-Lezing: "Burgerparticipatie. Dilemma’s tussen droom en daad"

20 maart 2019

Wilt u zich inschrijven voor de SRT-Lezing over burgerparticipatie op vrijdagmiddag 5 april 2019? Dat kan hier.

Nieuwsbrief nummer 10 van Sociale Raad Tilburg is uit

20 maart 2019

Wij - Sociale Raad Tilburg - presenteren u een onze laatste nieuwsbrief. U kunt hem hier lezen.

Nieuwsbrief 10 - Wie is Thijs van Mierlo?

19 maart 2019

Co-referent tijdens de 2e SRT-lezing is Thijs van Mierlo. Hij is directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA). Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen, zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties.

Lees meer

Nieuwsbrief 10 - Wie is Alex Brenninkmeijer?

19 maart 2019

Alex Brenninkmeijer was van 2005 tot 2014 de Nationale Ombudsman in Nederland. Nu is hij lid van de Europese Rekenkamer. Ook is hij faculteitshoogleraar Institutionele Aspecten van de Rechtsstaat aan de Universiteit van Utrecht. En op 5 april 2019 verheugen wij ons op zijn komst als spreker tijdens onze 2e SRT-lezing getiteld: ‘Burgerparticipatie. Dilemma’s tussen droom en daad’. We willen u alvast kennis met hem laten maken.

Lees meer

Nieuwsbrief 10 - Een lid stelt zich voor: Rogier van Luxemburg

19 maart 2019

Mijn naam is Rogier van Luxemburg en ben sinds 2015 lid van de Sociale Raad Tilburg. Ik woon in de Tilburgse wijk Reeshof, ben getrouwd en ik ben vader van twee mooie meiden.


In het dagelijks leven ben ik, inmiddels alweer 18 jaar, werkzaam bij het Jongerenwerk R-Newt. Het werken met jongeren, met name in een kwetsbare positie, is echt mijn passie.

Lees meer

Advies: "Verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Tilburg april 2019"

11 maart 2019

Deze verordening WMO van de gemeente Tilburg volgt heel snel op de vorige waarover wij op 24 augustus 2018 advies uitgebracht hebben. De reden hiervoor is dat per 1 april 2019 WMO-begeleiding regionaal ingekocht wordt en dat betekent dat de verordening daarop aangepast moet worden. De veranderingen betreffen dan ook vooral tekstuele aanpassingen en aanpassingen van tarieven. Bij het bespreken van deze verordening kwamen er op basis van ervaringen van burgers nog wel een paar aandachtspunten naar voren. Deze hebben we meegenomen in dit advies.


Hier leest u het advies van de Sociale Raad Tilburg.


En hier vindt u het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op ons advies.

In gesprek met de bewonersraad van Prisma

26 februari 2019

Vrijdagochtend 8 februari zijn we met een aantal leden van de Sociale Raad Tilburg op bezoek geweest bij Prisma in Biezenmortel. De Bewonersraad van Prisma had ons uitgenodigd om een keer bij hen langs te komen en met hen in gesprek te gaan over 'burgerschap'.Deze uitnodiging hebben wij graag aangenomen. Het was een bezoek dat zeer de moeite waard was. Leden van de bewonersraad en bewoners vertelden over hun leven en hoe zij het wonen op Landpark Assisië ervaren.

Lees meer

In dankbare herinnering: KARLA WENSTEDT

18 februari 2019

In dankbare herinnering


KARLA WENSTEDT


Lid en secretaris van de Sociale Raad Tilburg


Na een ziekbed maar toch nog onverwacht is Karla Wenstedt overleden. Veel te jong, ze was pas 62 jaar.

In september 2016 werd ze lid van de Sociale Raad Tilburg. Ze was geen onbekende voor ons. Toen wij startten met het organiseren van de Burgertop Sociaal 013, meldde ze zich. Burgers bij elkaar roepen en aan het woord laten vond ze zinvol. Daar wilde ze graag haar bijdrage aan leveren. Ze werd voorzitter van de werkgroep 'Werving' en trok vol energie de stad in om bekendheid te geven aan de Burgertop die in april 2016 gehouden werd. Zo vulde ze ook haar lidmaatschap van de Sociale Raad Tilburg in. Betrokken bij wat inwoners van onze stad bezig houdt, aandacht voor hun verhalen en helpend waar ze dat kon. Gericht op waar mensen echt wat aan hebben.

Voorjaar 2018 werd ze lid van het Dagelijks Bestuur en nam de functie van secretaris op zich. Ze leverde haar bijdrage aan het werk en dacht mee over belangrijke beleidslijnen. Het was altijd prettig samenwerken met haar.

We zijn haar heel dankbaar voor wat ze voor ons heeft betekend en spreken haar naam met liefde en respect uit.

We denken aan haar dochters Anouk en Niky en wensen hen heel veel sterkte.