Nieuwsbrief 6 - Sociale Raad Tilburg te gast bij de Voedselbank Tilburg

Nieuws - 24 januari 2017

Delen:

Sociale Raad Tilburg Op Bezoek Bij Voedselbank Tilburg

De Sociale Raad Tilburg was in december op werkbezoek bij de Tilburgse Voedselbank. We spraken met voorzitter Martin de Kok en vice-voorzitter Marc Vintges over aard, inhoud en omvang van de werkzaamheden van de organisatie. De Voedselbank in Tilburg verstrekt voedselpakketten aan Tilburgers. Daarnaast fungeert de Tilburgse Voedselbank als distributiecentrum voor de 27 andere voedselbanken in Brabant en Zeeland.

De regels die de Voedselbank stelt

De Tilburgse Voedselbank stelt enkele eisen aan de doelgroep. De regel is: ‘Geen pakket, zonder traject’. Dit houdt in dat naast het ontvangen van voedsel, de klantengroep zich ook moet laten begeleiden door een professionele organisatie om zo te werken aan de oorzaken van problemen en om de zelfredzaamheid te vergroten. Verder krijgen mensen maximaal voor een periode van drie jaar elke week een voedselpakket. Na deze periode houdt dit op. Mensen die gebruik maken van de voedselpakketten krijgen hiervoor een klantpasje. Als zij drie keer hun pakket niet komen ophalen, wordt het pasje ingetrokken.


Enkele gegevens

- Om voor een voedselpakket in aanmerking te komen moet iemand voldoen aan de norm: per 1 januari 2017 is die wat verruimd. Deze is voor een alleenstaande nu € 200,- (was € 180,-), voor 2 volwassenen € 280,- (was € 250,-), per kind € 80,- (was € 70,-).

- De Tilburgse Voedselbank werkt alleen met vrijwilligers; dat zijn 88 mensen. Zonder de inzet van deze vrijwilligers kan de Voedselbank niet, legde Martin de Kok uit. ‘Wij bestaan bij de gratie van vrijwilligers’.

- In Tilburg leeft zo’n 17 procent van de burgers in armoede. Het komt écht in alle wijken voor, verduidelijkt De Kok.

Naast de mondelinge uitleg, zag de Sociale Raad Tilburg met eigen ogen hoe de Voedselbank werkt. We kregen een rondleiding en zagen de vrijwilligers aan het werk. We liepen door de opslaghal waar op pallets het voedsel en bijvoorbeeld verzorgingsproducten opgestapeld lagen. Wat in het bijzonder indruk op ons maakte, was hoe hard er door de vrijwilligers gewerkt werd en met hoeveel inzet dat gebeurde. Kort samengevat: een heel zinvol werkbezoek.


Meer informatie:

1. Tilburgse Voedselbank

2. Thema-uitzending over armoede, EenVandaag (24 december 2016)