SRT-lezing 2019: Een portie inspiratie, een snufje kennis en een eetlepel gevatheid

Nieuws - 18 april 2019

Delen:

SRT-lezing 2019: Een portie inspiratie, een snufje kennis en een eetlepel gevatheid

Lees hieronder het sfeerverslag.Breng 125 betrokken Tilburgers samen. Voeg daar een portie inspiratie aan toe, gebaseerd op de rijke ervaringen van oud Nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer. Een snufje kennis uit de nationale én lokale praktijk door Thijs van Mierlo (LSA) en wethouder Marcelle Hendrickx. Zes teentjes werktafels om de smaakpapillen te activeren. Een dozijn leden en medewerkers van de Sociale Raad Tilburg om alles te binden. Voeg ook een scheutje koffie en een stukje muffin toe om het goed op smaak te brengen. Een eetlepel gevatheid door de sprekers als garnering. Dit is het recept voor de SRT-lezing 2019. Het was een inspirerende dag die volgens deelnemers gekenmerkt werd door een goede sfeer.

Lieve burgers van Tilburg

Zo startte Alex Brenninkmeijer zijn verhaal. Zijn ietwat ‘chique’ aankondiging legt hij naast zich neer. “Ik ben geen autoriteit, ik deel ervaringen” zegt hij. Dit sluit aan bij zijn pleidooi voor gelijkwaardigheid als belangrijkste waarde. Het fascineert hem dat 125 Tilburgers en een wethouder aanwezig zijn. Vanuit zijn lidmaatschap bij de Europese Rekenkamer ziet hij de praktijk in 28 landen. “Wat hier gebeurt is uniek”, deelt Brenninkmeijer. “In België, Frankrijk of in het Verenigd Koninkrijk kom je dit niet tegen”.


Persoonlijk en nabij

De inwoners zijn juist vaak de deskundige met een betere oplossing voor een vraagstuk, geeft wethouder Marcelle Hendrickx aan. Present en nabij zijn, dat zijn volgens haar belangrijke uitgangspunten voor de overheid. Dat past bij het pleidooi voor moreel leiderschap van Brenninkmeijer. Hij gaf daarvoor deze tips mee: Investeer in persoonlijk contact met burgers. Neem mensen serieus en behandel hen fatsoenlijk. En probeer tot samenwerking te komen op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Controle van wet- en regelgeving mag nooit de hoofdzaak worden.


Geheim ingrediënt voor succesvolle burgerparticipatie

Alex Brenninkmeijer deelde een ‘geheim ingrediënt’ voor succesvolle burgerparticipatie. Als het gaat om participatie en verbinding leggen, dan is plezier een belangrijk ingrediënt. Burgerparticipatie gebeurt niet omdat het moet. “Mensen voelen ergens voor, ze vinden iets belangrijk en staan ergens voor. Ze hebben lol met elkaar. Daar moet de overheid dan op inspelen”. Thijs van Mierlo is het hiermee eens. Hij ziet in het land veel mensen die vanuit wat ze zelf leuk en belangrijk vinden, proberen de wereld om hen heen een beetje beter en leuker te maken.


#SRTlezing

Een diversiteit aan Tilburgers was aanwezig in LOFT op die vrijdagmiddag 5 april. Dat blijkt uit de dynamiek in de werktafels, waarvan de één succesvoller verliep dan de ander. Op verschillende thema’s voerden deelnemers gesprekken. Treffende tweets vanuit de werktafels, via #srtlezing, lieten het gevoel, de worstelingen én de ambitie van de deelnemers zien. Burgerparticipatie is nooit af. Als we blijven stoeien rondom ruimte geven durven te experimenteren, dan komen we samen verder.