SRT-lezing 2019 met werktafels: "Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad"

Nieuws - 29 januari 2019

Delen:

Alex Brenninkmeijer

De Sociale Raad Tilburg (SRT) organiseert op 5 april 2019 voor de tweede keer een lezing. Dit jaar getiteld 'Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad’. Alex Brenninkmeijer, voormalig Nationaal Ombudsman en momenteel lid van de Europese Rekenkamer deelt zijn inzichten hierover. Volgens hem moet een ‘democratie van burgers’ die past bij deze tijd opnieuw vorm krijgen. Inwoners van Tilburger, Berkel-Enschot en Udenhout worden uitgenodigd om daarover in gesprek te gaan.


Burgerparticipatie vindt op veel manieren plaats. Zoals het organiseren van schoonmaakacties in de straat, een buurtspeeltuin, het oprichten van een lokale zorgcoöperatie, of beschikking over wijkbudgetten om eigen plannen uit te voeren in de buurt. Thijs van Mierlo van Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners deelt zijn kennis uit de landelijke praktijk. Ook inwoners worden steeds meer betrokken bij het beleid van de gemeente, daarover vertelt wethouder Marcelle Hendrickx.


Op de vraag ‘Wat is burgerparticipatie?’ kun je veel verschillende antwoorden krijgen. Wat versta jij eronder? Na de lezing praten we verder over dilemma’s en kansen in de gemeente Tilburg. Vergroot burgerparticipatie sociale ongelijkheid of juist niet?  Hoe kan burgerparticipatie bijdragen aan vermindering van armoedeproblematiek? Gaan gemeentelijke politiek en burgerparticipatie goed samen? Jouw mening en ervaring horen we graag.


Praktisch

Datum: vrijdag 5 april 2019

Locatie: LOFT, Ringbaan Oost 8-17 in Tilburg

Aanmelden is gewenst via mail@socialeraadtilburg.nl

Iedereen is welkom en deelname is gratis.


Programma

Het programma start om 14:00 u en eindigt om 17:30 u.

Via 'lees meer' onderin vindt u meer informatie over het programma.Programma


13:30 - 14:00 Inloop 
14:00 - 14:15 Welkom  door dagvoorzitter en wethouder Marcelle Hendrickx
14:15 - 15:00
Keynote van Alex Brenninkmeijer
15:00 - 15:15 Co-referaat door Thijs van Mierlo
15:15 - 15:30 Vragen uit de zaal
15:45 - 17:00 Werktafels
17:00 – 17:30 Terugkoppeling en gezamenlijke afsluiting 
17:30 – 18:30 Borrel

Lezing en werktafels

Aansluitend aan de lezing praten en werken we verder in werktafels. In kleinere groepen bespreken we onder leiding van een procesbegeleider een thema. Elke werktafel levert inzichten op die tijdens een gezamenlijke afsluiting worden gebundeld.


Voor wie?

De meningen en ervaringen van actieve inwoners, vrijwilligers, professionals, jong en oud, zijn van waarde.


Waarom dit evenement?

De Sociale Raad Tilburg werkt vanuit de ervaringen van burgers en wil Tilburgers betrekken bij vraagstukken over participatie, zorg, welzijn en werk. Met de jaarlijkse SRT-lezing brengen we dilemma’s met betrekking tot de participatiesamenleving onder de aandacht.