SRT-advies “Hulp aan huis”

Nieuws | Adviezen - 05 april 2024

Delen:

I Stock 1278632179 3

Het belang van huishoudelijke hulp is groot voor inwoners die daar een beroep op moeten doen. Daarom heeft de Sociale Raad Tilburg dit thema opgepakt en zich erin verdiept. Daarbij gaat onze aandacht uit zowel naar de inwoners die huishoudelijke zorg nodig hebben als naar de thuisondersteuners die deze zorg verlenen.

Huishoudelijke hulp is een complex vraagstuk geworden. De toenemende vraag onder andere door het abonnementstarief, de krappe arbeidsmarkt, het tekort aan thuisondersteuners, de stijgende kosten: het is van belang om na te denken hoe de huishoudelijke zorg in de toekomst haalbaar en betaalbaar kan worden gehouden. De thuissituaties waarin thuisondersteuners werkzaam zijn, zijn complexer geworden en vragen meer van hen. Inwoners hebben de huishoudelijk zorg nodig om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen.

De aanleiding voor dit ongevraagde SRT-advies is de nieuwe aanbesteding per 1 januari 2025 en het traject dat in de loop van 2024 gestart wordt om te komen tot een toekomstbestendige visie op hulp aan huis voor de aanbesteding die gepland staat voor 1 januari 2026.

Hier vindt u het SRT-advies "Hulp aan huis”.