Nieuws

Thijs van Mierlo - SRT-Lezing 2019

20 mei 2019

"Bewonersinitiatieven zijn, in tegenstelling tot een overheid, soms grillig, wat rebels of frivool", zo vertelt Thijs van Mierlo, directeur van Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. In zijn bijdrage aan de SRT-lezing haalt hij meerdere keren de ‘grafrede voor participatie’ aan. De ietwat ludieke maar treffende voorbeelden spreken tot de verbeelding. De bijdrage van Thijs van Mierlo is hier terug te kijken.


Ook de bijdragen van wethouder Marcelle Hendrickx en Thijs van Mierlo, van Landelijk Steunpunt Actieve bewoners, zijn hier terug te kijken.Alex Brenninkmeijer - SRT-Lezing 2019

13 mei 2019

Wilt u de volledige lezing van Alex Brenninkmeijer zien en beluisteren? Bekijk dan hier de video.


De oud-Nationaal ombudsman hield een inspirerend verhaal over burgerparticipatie. Wat is dat eigenlijk een goede omgang tussen de overheid en de burgers en wat is daarvoor nodig? Alvast een tip van de sluier: Gelijkwaardigheid, vertrouwen én plezier vormen de sleutel. De video kunt u hier bekijken.


Ook de bijdragen van wethouder Marcelle Hendrickx en Thijs van Mierlo, van Landelijk Steunpunt Actieve bewoners, zijn hier terug te kijken.Sfeerimpressie SRT-lezing 2019

29 april 2019

Nieuwsgierig naar de SRT-lezing? Bekijk hier de video voor een korte sfeerimpressie.


125 Tilburgers bij elkaar op een zonnige vrijdagmiddag, in gesprek over een zinvol thema. Gevoed door sprekers en elkaar. Wij kijken met tevredenheid terug op deze bijeenkomst.


Lees meer

SRT-lezing 2019: Een portie inspiratie, een snufje kennis en een eetlepel gevatheid

18 april 2019

SRT-lezing 2019: Een portie inspiratie, een snufje kennis en een eetlepel gevatheid

Lees hieronder het sfeerverslag.Breng 125 betrokken Tilburgers samen. Voeg daar een portie inspiratie aan toe, gebaseerd op de rijke ervaringen van oud Nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer. Een snufje kennis uit de nationale én lokale praktijk door Thijs van Mierlo (LSA) en wethouder Marcelle Hendrickx. Zes teentjes werktafels om de smaakpapillen te activeren. Een dozijn leden en medewerkers van de Sociale Raad Tilburg om alles te binden. Voeg ook een scheutje koffie en een stukje muffin toe om het goed op smaak te brengen. Een eetlepel gevatheid door de sprekers als garnering. Dit is het recept voor de SRT-lezing 2019. Het was een inspirerende dag die volgens deelnemers gekenmerkt werd door een goede sfeer.

Lees meer

Meedoen en meedenken over je eigen stad. (Hoe) doe jij dat?

09 april 2019

In maart heeft de Sociale Raad Tilburg een enquête over het thema burgerparticipatie uitgezet. Hier vind je een samenvatting van de resultaten.


86% van de respondenten vindt burgerparticipatie belangrijk. Het gemiddelde rapportcijfers is evenwel een 5,9. Er is dus ruimte voor verbetering. Een idee gaat vaak door de gemeentelijke ‘frietsnijder’, zo stelde een respondent. Veel respondenten merken bovendien op dat er te veel verschillende instrumenten voor burgerparticipatie zijn.


Uit de enquête blijkt dat vooral de traditionele vormen van inspraak en consultatie, zoals inspraakavonden, bekend zijn. De mogelijkheden die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd, zoals ‘Dat kan ik beter’ en ’Dag van de verantwoording’ door de gemeente Tilburg, zijn veel minder bekend. Daar ligt dus nog een uitdaging.


Ondanks het optimisme en de bereidheid tot participatie vallen ook de negatieve ervaringen op. Eén op de vijf respondenten heeft uitgesproken negatieve ervaringen met burgerparticipatie of is ervan overtuigd dat burgerparticipatie niet zal leiden tot veranderingen in het beleid van de gemeente.


Vaak heeft burgerparticipatie betrekking op de inrichting van de publieke ruimte, maar er is ook grote bereidheid om betrokken te zijn bij zorg en welzijn, in het bijzonder bij de thema’s armoede en veiligheid in de buurt. Vooral de betrokkenheid bij de eigen omgeving motiveert Tilburgers om mee te praten en mee te doen.

SRT-Lezing over burgerparticipatie in de krant

04 april 2019

Brabants Dagblad heeft donderdag 4 april 2019 aandacht besteed aan de SRT-Lezing: ‘Dillema’s tussen droom en daad’, die morgen, 5 april van 14.00-17.30 uur plaatsvindt, locatie: LOFT, Ringbaan Oost, 8-17, Tilburg.

Lees hier het hele artikel.

SRT-Lezing: filmpje en werktafels

21 maart 2019

We hebben u al eerder verteld over de lezing die we op vrijdagmiddag 5 april 2019 houden: ‘Burgerparticipatie. Dilemma’s tussen droom en daad’.

- U kunt hier het filmpje over de lezing bekijken.- Werktafels.

Na de lezing praten we in werktafels verder over dilemma’s en kansen in de gemeente Tilburg. Daar komen een aantal vraagstukken aan de orde. Vergroot burgerparticipatie sociale ongelijkheid of juist niet?  Hoe kan burgerparticipatie bijdragen aan vermindering van armoedeproblematiek? Gaan gemeentelijke politiek en burgerparticipatie goed samen? Jouw mening en ervaring horen we graag.


Tot ziens op 5 april a.s.


Aanmelden voor de lezing en werktafels via: mail@socialeraadtilburg.nl


Meer informatie via: www.socialeraadtilburg.nl

SRT-Lezing Burgerparticipatie Enquête

20 maart 2019

SRT-lezing 2019: Burgerparticipatie. Dillema’s tussen droom en daad.


Steeds meer Tilburgers praten mee over plannen en besluiten van de gemeente. Ze denken mee over oplossingen voor parkeerproblemen in hun wijk of over armoede. Soms praten mensen niet alleen mee, maar organiseren ze zelf schoonmaakacties in de straat of beheren ze een buurtcentrum. Dit noemen we burgerparticipatie.


Doe jij dat ook of juist niet? Hoe gaat dat in Tilburg? Dit willen we graag van jou en andere Tilburgers weten. Daarom hebben we deze vragenlijst gemaakt. Klik op link, vul de korte enquête in en vertel ons wat jij weet en vindt van burgerparticipatie.


Je kunt tot en met zondag 24 maart 2019 (23.59 uur) de vragenlijst invullen.

Lees meer

SRT-lezing 2019 met werktafels - Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad

20 maart 2019

De Sociale Raad Tilburg (SRT) organiseert op 5 april 2019 voor de tweede keer een lezing. Dit jaar getiteld 'Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad’. Alex Brenninkmeijer, voormalig Nationaal Ombudsman en momenteel lid van de Europese Rekenkamer deelt zijn inzichten hierover. Volgens hem moet een ‘democratie van burgers’ die past bij deze tijd opnieuw vorm krijgen. Inwoners van Tilburger, Berkel-Enschot en Udenhout worden uitgenodigd om daarover in gesprek te gaan. Thijs van Mierlo reageert vanuit de landelijke praktijk, Marcelle Hendrickx doet dit met het oog op Tilburg. Meer informatie vindt u hier: https://socialeraadtilburg.nl/...


Inschrijven SRT-Lezing: ‘Burgerparticipatie. Dilemma’s tussen droom en daad’

20 maart 2019

Wilt u zich inschrijven voor de SRT-Lezing over burgerparticipatie op vrijdagmiddag 5 april 2019? Dat kan hier.

Nieuwsbrief nummer 10 van Sociale Raad Tilburg is uit

20 maart 2019

Wij - Sociale Raad Tilburg - presenteren u een onze laatste nieuwsbrief. U kunt hem hier lezen.

Nieuwsbrief 10 - Wie is Thijs van Mierlo?

19 maart 2019

Co-referent tijdens de 2e SRT-lezing is Thijs van Mierlo. Hij is directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA). Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen, zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties.

Lees meer