Berichten uit het netwerk

25 april 2019: Stadsmakers 013 - editie Tilburg Festivalstad

17 april 2019

Stadsmakers013 is een evenement van Jongerenwerk R-Newt waarbij jongeren meedenken en doen rondom verschillende thema’s en activiteiten in de stad zoals: festivals, duurzaamheid, food, sport en meer…


De eerste editie staat in het teken van Tilburg als festivalstad. Tijdens deze editie leg je je ideeën voor activiteiten voor aan festivalorganisatoren, aan jongerenwerkers en aan elkaar. Voor degenen die echt tot uitvoering van hun idee willen overgaan, bestaan mogelijkheden voor begeleiding vanuit Jongerenwerk R-Newt en de optie voor een bescheiden financiële kickstart, via het project Kiss the Future.


Datum: donderdag 25 april 2019

Aanvang: 19.00 uur, einde: 21.30 uur

Locatie: LocHal, adres: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Meer informatie via: www.stadsmakers013.nl

Hier kun je de flyer van Stadsmakers013 - editie 25 april 2019 - bekijken.


Bron: Jongerenwerk R-Newt

28 maart 2019: Autisme Informatiemarkt 2019 in Tilburg

25 maart 2019

Tijdens de Tilburgse Autismeweek wordt ook dit jaar weer een Autisme Informatiemarkt gehouden. Er is informatie en er zijn lezingen en presentaties over het thema: autisme.

Sprekers zijn:

- Birsen Basar, zij is ambassadeur voor autisme

- André Parren, pedagoog en ervaringsdeskundige, gaat in op het onderwerp: ‘grip op gamen en autisme’.

- Monica Doze, coacht mensen met autisme. Zij vertelt over de relatie tussen ‘autisme en stress’.


De Autisme Informatiemarkt wordt georganiseerd door de volgende organisaties:

Regionaal Autisme Centrum, MEE, Amarant Groep, Zintri Zorggroep B.V., RIBW-Brabant en ContourdeTwern.


De Autismeweek wordt landelijk gehouden en start op 31 maart en eindigt op 6 april.


In deze flyer vindt u meer informatie over de Autisme Informatiemarkt 2019.


Datum: 28 maart 2019, van 18.30 tot 21.30 uur.

Autisme Informatiemarkt 2019

Datum: 28 maart 2019

Locatie: Wijkcentrum De Symfonie, Eilenbergstraat 250, Tilburg.

De toegang is gratis.


Nieuwsbrief 10 - Burgerparticipatie in Tilburg

19 maart 2019

Burgers hebben ideeën over wat hun buurt of straat nodig heeft: zo ontstaan allerlei initiatieven. Ook in Tilburg vinden we burgerinitiatieven. Burgerparticipatie is een fenomeen dat sterk in ontwikkeling is in onze samenleving en waarover de Sociale Raad Tilburg op 5 april 2019 zijn lezing houdt. Enkele Tilburgse voorbeelden willen we hier bespreken. Allereerst Spoorpark Tilburg, vervolgens Stichting Stadstuin Theresia.

Lees meer

19 maart 2019: Vrijwilligersmarkt Fontys Hogescholen Tilburg

13 maart 2019

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Kom dan naar de Vrijwilligersmarkt die op dinsdag 19 maart 2019 wordt gehouden bij Fontys Hogescholen in Tilburg. Zo’n 40 organisaties stellen zich voor en gaan met jou in gesprek over de vrijwilligersbanen of -klussen die zij hebben in Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot. Er is aanbod op het vlak van sport, natuur, cultuur, maatschappelijk of zorg. Je vindt er vast iets dat bij je past. De markt wordt georganiseerd door Vrijwilligers Tilburg, gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen.


Wat is er verder te doen? Je kunt een vrijwilligerstest doen, het gratis cursusaanbod bekijken, uitleg krijgen over taal- en participatieactiviteiten, een theatercollege bijwonen en vragen stellen over vrijwilligerswerk in het algemeen.


Vrijwilligersmarkt Tilburg

Datum: dinsdag 19 maart 2019, 14.00 - 17.00 uur

Locatie: Fontys Hogescholen, Campus Stappegoor Tilburg, Gebouw P1

Adres: Professor Goossenslaan 1,Tilburg

Aanmelden: gewenst

Na aanmelding ontvang je meer informatie

Deelname: gratis


Hier vind je meer informatie.

Bekijk ook de informatie via VrijwilligersTilburg.

16 maart 2019: Open dag SMO Traverse in Tilburg

13 maart 2019

Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse houdt op zaterdag 16 maart 2019 haar open dag. Je kunt dan komen luisteren naar de verhalen van dak- en thuislozen bij de opvang in Tilburg. Tijdens het Podium voor Verhalen vertellen cliënten hun verhaal en ervaringen. Daarnaast kun je deelnemen aan een rondleiding door het nieuwe gebouw van Traverse aan de Reitse Hoevenstraat in Tilburg. En heb je na deze activiteiten trek in een hapje of drankje, dan ga je naar Eetcafé de Bron.


SMO Traverse: Open dag

Datum: 16 maart 2019, ochtend: 10.00 - 12.00 uur en/of middag: 13.00 - 15.00 uur.

Locatie: Reitse Hoevenstraat 2, Tilburg


Meer informatie vind je hier.

​8 maart 2019: Tilburg viert Internationale Vrouwendag met thema 'Hart voor Heldinnnen'

04 maart 2019

Internationale Vrouwendag laat Tilburg niet onberoerd. In onze stad wordt dat gevierd met het thema 'Hart voor heldinnen'. Er is die dag een feestelijk programma dat in samenwerking georganiseerd wordt door Feniks Emancipatie Expertise Centrum, de Kennismakerij, Kunstloc Brabant en de Provinciale Vrouwenraad. Aanvang: 17.45 uur. Locatie: LocHal, adres: Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg. Vooraf aanmelden voor maaltijd en plekje verplicht.


Meer informatie vind je hier.

Geen bijdrage uit Haagse stroppenpot voor tekorten in de jeugdzorg in Tilburg

20 november 2018

De gemeente Tilburg krijgt geen bijdrage uit de stroppenpot van het Rijk om haar tekorten in de jeugdzorg financieel te verzachten. Lees hier het hele artikel van het Brabants Dagblad van 20 november 2018.

28 november 2018 - Stadsgesprek: Inwoners kunnen ervaringen met de Participatiewet vertellen

19 november 2018

De gemeente Tilburg werkt aan een nieuwe aanpak om inwoners met een Participatiewet-uitkering (bijstandsuitkering) te ondersteunen naar werk. Om deze nieuwe aanpak te laten aansluiten bij de burgers, wil de gemeente tijdens een stadsgesprek horen van inwoners van Tilburg hoe zij de dienstverlening ervaren. Wat gaat er goed? Wat kan de gemeente verbeteren?


Iedereen die een participatiewet-uitkering (bijstandsuitkering) heeft of heeft gehad en die zijn/haar ervaringen met de Participatiewet wil delen is welkom.


Het stadsgesprek is op:

Datum: woensdag 28 november van 10.00 - 11.30 uur.

Locatie: MFA Het Spoor, Schaepmanstraat 36, 5041 AR Tilburg.


Werkwijze: deelnemers gaan met elkaar in gesprek over de ondersteuning die zij van de gemeente krijgen of kregen m.b.t. een uitkering of richting werk. Mensen van de gemeenteraad, de Sociale Raad Tilburg en gemeenteambtenaren zijn aanwezig om te luisteren.


Aanmelden uiterlijk 26 november 2018, via raadsgriffie@tilburg.nl.

Donderdag 22 november 2018: terugkombijeenkomst ‘Tilburg voor iedereen’

15 november 2018

In 2017 en 2018 werden 5 bijeenkomsten van ‘Tilburg voor iedereen’ gehouden. Mensen met en zonder een beperking vertelden wat zij nodig hebben om Tilburg meer toegankelijk te maken. Tijdens deze terugkombijeenkomst kijken zij samen met wethouder Erik de Ridder naar wat er met hun ideeën van toen is gedaan om dit te bereiken.


Terugkombijeenkomst Tilburg voor iedereen

Datum: donderdagavond 22 november 2018 van 19:00-21:00 uur (inloop vanaf 18:30 uur).

Locatie: Wijkcentrum Heyhoef, adres: Kerkenbosplaats 2, 5043 RX Tilburg


Meer informatie hier.

Geef je mening over sport en bewegen in de gemeente Tilburg - Vul de vragenlijst vóór 1 november 2018 in

30 oktober 2018

Inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout kunnen hun mening geven over sport en bewegen in de gemeente Tilburg. Meedoen kan door het invullen van de vragenlijst van de gemeente. Reageren kan tot 1 november 2018.

Vrijwilligersprijzen 2018: Tilburgers kunnen stemmen op hun favoriet

18 september 2018

Dalila Berden, José van den Broek en Annelies van Zeben maken dit jaar kans op de titel 'Vrijwilliger van het Jaar'. De strijd bij de Tilburgse organisaties gaat tussen Resto-013, Stichting NAHuis en IVN afdeling Tilburg. Het publiek kan meestemmen voor wie de Vrijwilligersprijs 2018 krijgt. Tot en met 24 september 2018 kun je twee stemmen uitbrengen: één op een van de genomineerde personen, één op een van de genomineerde organisaties.


Stemgerechtigd zijn alleen inwoners van de gemeente Tilburg en per persoon mag er maar een keer worden gestemd. Voor de uitverkiezing van de winnaar tellen de publieksstemmen voor twee-derde mee en de stem van de vakjury voor een-derde.


Klik hier voor alle informatie over de genomineerden.

Hier kun je je stem uitbrengen.


(bron: ContourdeTwern)

21 en 22 september: ‘De OmZieners’ geeft kijk op armoede uit eigen ervaring

29 augustus 2018


Stichting Poels brengt binnenkort theatervoorstelling ‘De OmZieners’ naar Tilburg. Het stuk gaat over leven in armoede, gespeeld door ervaringsdeskundigen en professionele theatermakers. De voorstelling is te zien op vrijdag 21 september en zaterdag 22 september 2018 in Theater De Nieuwe Vorst. De acteurs maken deel uit van het multiculturele theatercollectief Joseph Wresinski Cultuur Stichting.


Armoede brengt kwetsbaarheid


Er wordt veel over mensen in armoede situaties gezegd en geschreven juist door mensen die niet arm zijn, aldus de theatermakers. In dit theaterstuk komen de eigen verhalen, eigen ervaringen met armoede, op de planken. Je krijgt een inkijk in een persoonlijk leven, waar armoede heerst en hoe kwetsbaar dat maakt. Gebracht op een indringende wijze en doorspekt met een gezonde dosis humor.


Het stuk beoogd een gesprek op gang te brengen over de vraag hoe de participatiesamenleving een waardige plaats kan bieden aan mensen in kwetsbare situaties. ‘Ben je zwak als je in armoede leeft?’, ‘Of moet je juist heel sterk in je schoenen staan?’, aldus de theatermakers.


Theaterstuk: ‘De OmZieners’ door theatercollectief Joseph Wresinski Cultuur Stichting

Speeldata: vrijdag 21 september (aanvang: 20.00 uur) en zaterdag 22 september (aanvang: 14.30 uur)

Locatie: theater De Nieuwe Vorst, Willem II straat 49, Tilburg.

Toegang: gratis, een vrijblijvende geldelijke bijdrage mag.

Aanmelden (niet verplicht, wel aan te raden) via: omzieners@gmail.com


Meer informatie vind je hier.