Nieuws

Gezellige feestdagen en een goed, gezond en sociaal 2020!

24 december 2019
2020 Sociale Raad Tilburg web

De Sociale Raad Tilburg wenst u gezellige feestdagen en een goed, gezond en sociaal 2020 toe.
Wij zullen ook in 2020 onze bijdrage leveren om samen met inwoners, medewerkers van organisaties en van de gemeente Tilburg te werken aan een mooier Tilburg.

Lees meer

Uitnodiging bijeenkomst "Tilburg voor iedereen": 20 november 2019.

11 november 2019
Tilburg voor iedereen

Op woensdag 20 november is de volgende bijeenkomst van ‘Tilburg voor iedereen’.

Lees meer

Sociaal Meldpunt Tilburg: medewerker gezocht

22 oktober 2019
Vacature

Per 1 januari 2020 start in Tilburg het Sociaal Meldpunt Tilburg, waarvoor nu een vacature beschikbaar is. Dit Meldpunt richt zich op het sociaal domein: Wmo, Jeugdwet en Participatiewet.

Lees meer

Advies “Raadsvoorstel Visie Bestaanszekerheid 2020-2023”

15 oktober 2019
Insurance Oryoojvpq8E

De Sociale Raad Tilburg heeft een aanvullend advies uitgebracht over het “Raadsvoorstel Visie Bestaanszekerheid 2020-2023”. Het advies betreft twee maatregelen mbt de Collectieve Ziektekostenverzekering Minima en de Individuele Inkomenstoeslag die per 1-1-2021 ingevoerd zouden moeten worden. Het concrete gevolg van deze maatregelen is dat een huishouden er jaarlijks € 220,- of € 340,- op achteruit gaat. De SRT adviseert deze maatregelen niet uit te voeren.

Lees meer

Dossier “Burgerraden”

01 oktober 2019

Maandag 23 september 2019 heeft de Rekenkamer Tilburg zijn rapport en de Sociale Raad Tilburg zijn advies over burgerparticipatie aan wethouders, leden van de gemeenteraad en betrokkenen gepresenteerd. Aan het einde van de bijeenkomst maar met name direct daarna zijn er diverse interessante en relevante vragen gesteld over het SRT-voorstel om te experimenteren met een burgerraad (in ons voorstel noemden we het een klankbordraad). De gestelde vragen zijn ter zake doend en hebben er toe geleid dat wij een klein dossier hebben opgesteld. Hierin vindt u artikelen, eerdere en huidige initiatieven en thema’s betreffende burgerraden.

Lees meer

Advies: "Agenda Positieve Gezondheid"

01 oktober 2019
bron: Unsplash

De Sociale Raad Tilburg heeft op 15 augustus 2019 advies uitgebracht over de “Agenda Positieve Gezondheid”. De brede visie op gezondheid en de integrale blik onderschrijven wij en er worden zinvolle ambities benoemd. De opgaven waar de stad Tilburg voor staat, zijn stevig en dit vraagt dan ook een gedegen uitvoeringsplan.

Lees meer

Advies: “Nota: Integrale Kijk op Ouderen”

01 oktober 2019
bron: Unsplash

Op 15 augustus 2019 heeft de Sociale Raad Tilburg advies uitgebracht over de nota “Integrale Kijk op Ouderen”. De groep oudere mensen wordt snel groter en het is van belang om hier ook beleidsmatig aandacht aan te besteden.

Lees meer

Nieuwe oproep: Sociale Raad Tilburg zoekt twee nieuwe leden

23 september 2019

Doordat er een 2e vacature is ontstaan, zoekt de Sociale Raad Tilburg nu twee nieuwe leden. Daarom hebben we de procedure met twee weken verlengd. De nieuwe sluitingsdatum is zondag 6 oktober 2019.

Lees meer

Advies: “Burgerparticipatie. Op z’n Tilburgs Meej-áánderen!”

23 september 2019

De Sociale Raad Tilburg heeft een (ongevraagd) advies uitgebracht over burgerparticipatie met als titel: “Burgerparticipatie. Op z’n Tilburgs Meej-áánderen!”.

Lees meer

Advies: “Nota Bestaanszekerheid”

17 september 2019

De Sociale Raad Tilburg heeft op 19 augustus 2019 advies uitgebracht over de “Nota Bestaanszekerheid”. Zinvolle onderdelen van het voorgestelde beleid zijn o.a. het inzetten op maatwerk en het meer naar voorkant willen met de regelingen. De SRT formuleert een aantal adviezen, aandachtspunten en vragen om beleid en uitvoering verder te verbeteren.

  • Blijf armoede benoemen
  • De SRT wijst op het spanningsveld tussen de (terechte) wens van de overheid dat burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en de complexe regelgeving en procedures waar met name burgers met een laag inkomen van afhankelijk zijn.
  • Bijzondere bijstand als laatste financiële vangnet
  • Richt een expertiseteam “Bestaanszekerheid” in
  • Benoem bij nieuw beleid altijd de effecten voor inwoners met een laaginkomen

Lees meer

Nieuwsbrief nummer 11 van de Sociale Raad Tilburg is uit

11 juli 2019
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief nummer 11 van de Sociale Raad Tilburg is uit. U kunt hem hier lezen.

Lees meer

Verslag SRT-lezing 2019

02 juli 2019

Op 5 april 2019 vond de tweede SRT-lezing plaats: 'Burgerparticipatie: dilemma’s tussen droom en daad’. Een inspirerende inleiding door Alex Brenninkmeijer en reacties van Thijs van Mierlo en wethouder Marcelle Hendrickx leverde veel stof tot nadenken op. De deelnemers zijn in werktafels aan de slag gegaan en hebben hier hun eigen ideeën en praktijken aan toegevoegd. Dit alles en meer vind je in ons verslag van de SRT-lezing 2019: ‘Burgerparticipatie. Meedoen en meedenken over je eigen stad. (Hoe) doe je dat?’.

Lees meer

Sociale Raad Tilburg – Jaarverslag 2018

02 juli 2019

Het afgelopen jaar heeft de Sociale Raad Tilburg weer diverse adviezen uitgebracht. Adviezen geven blijft immers onze belangrijkste taak want dat is de opdracht die het college van burgemeester en wethouders ons gegeven heeft. De Sociale Raad Tilburg wil schakel zijn tussen inwoners en gemeente en wil zijn adviezen baseren op de ervaringen en verhalen van (kwetsbare) burgers. Daarom leggen wij veel nadruk op het horen van verhalen van Tilburgers en willen wij weten wat er in de stad speelt. Ook hier hebben wij het afgelopen jaar veel aandacht en tijd aan besteed.

Lees meer

Advies: “Kadernota nieuw re-integratiemodel”

06 juni 2019

De gemeente Tilburg werkt aan een nieuwe kadernota voor re-integratie. De Sociale Raad Tilburg heeft op 11 maart 2019 hier zijn advies over uitgebracht.

Lees meer

Advies: “Duurzaam perspectief binnen ‘Tijdelijk Banen Model’”

06 juni 2019

De Sociale Raad Tilburg heeft op 5 maart 2019 advies uitgebracht over de nota “Duurzaam perspectief binnen ‘Tijdelijk Banen Model’”. Het college wil voorkomen dat mensen voor wie de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt moeizaam en soms onmogelijk is uiteindelijk gebruik moeten maken van een uitkering van de Participatiewet. Dit betreft een kleinere groep binnen het ‘Tijdelijke Banen Model’. De Sociale Raad Tilburg onderschrijft van harte de doelstelling om hen een duurzaam perspectief te bieden.

Lees meer

Advies: “Verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Tilburg juni 2019”

06 juni 2019

En wederom zijn er aanpassingen nodig binnen de Verordening WMO. Ditmaal betreft het het aanpassen van de verordening als gevolg van de aanbestedingen WMO-hulpmiddelen en de verhoging van de bedragen conform de huidige prijzen en een kleine tekstuele aanpassing. De Sociale Raad Tilburg heeft hier op 21 februari 2019 advies over uitgebracht.

Lees meer

Thijs van Mierlo - SRT-Lezing 2019

20 mei 2019

"Bewonersinitiatieven zijn, in tegenstelling tot een overheid, soms grillig, wat rebels of frivool", zo vertelt Thijs van Mierlo, directeur van Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. In zijn bijdrage aan de SRT-lezing haalt hij meerdere keren de ‘grafrede voor participatie’ aan. De ietwat ludieke maar treffende voorbeelden spreken tot de verbeelding. De bijdrage van Thijs van Mierlo is hier terug te kijken.

Lees meer

Alex Brenninkmeijer - SRT-Lezing 2019

13 mei 2019

Wilt u de volledige lezing van Alex Brenninkmeijer zien en beluisteren? Bekijk dan hier de video.

Lees meer

Sfeerimpressie SRT-lezing 2019

29 april 2019

Nieuwsgierig naar de SRT-lezing? Bekijk hier de video voor een korte sfeerimpressie.

Lees meer

SRT-lezing 2019: Een portie inspiratie, een snufje kennis en een eetlepel gevatheid

18 april 2019

SRT-lezing 2019: Een portie inspiratie, een snufje kennis en een eetlepel gevatheid

Lees meer